Het vier-sterren systeem voor comfortklasse

Het vier-sterren systeem voor comfortklasse

Hoewel de wetgevers proberen toe te werken naar gelijke betekenissen van het comfortniveau per ster, zijn de eisen voorlopig nog per land verschillend.

Voor de korte termijn verhuur van kamers en appartementen in Kroatië heb je een vergunning nodig. Die wordt verleend onder voorwaarde dat je aan de minimale comforteisen voldoet en je moet ook het verplichte bordje met het toegekende aantal sterren aan de gevel bevestigen. De verhuureenheden worden vooraf geïnspecteerd, ga er niet van uit dat de inspecteur wel een oogje zal toeknijpen.

Een B&B met verschillende sterren?

Kamers hebben 2, 3 of 4 sterren. Dat is iets anders dan een hotel ster, die scheren alle kamers over dezelfde kam en zoomen in op de faciliteiten. Je kunt in een pand kamers combineren van verschillende sterren. Marketing technisch is dat onverstandig, wanneer je een flinke investering doet wil je geen reviews krijgen dat jouw 4-sterren B&B low-budget gasten in een 2-sterren kamer parkeert.

Zet de oude logeerkamers met 1 enkele ster uit je hoofd. Bij een herkeuring wordt die ster ingetrokken. Dat soort hokjes zijn prima om van een aangrenzende kamer een 4-sterren ruimte te maken, of voor een privé rommelhok met reserve bedden.

De mini-B&B die op prijs concurreert via de grote portals kan zich baseren op 3-sterren, voor de maxi-B&B ga je beter uit van 4-sterren om je investering sneller terug te kunnen verdienen.

Het aantal sterren bepaalt niet de prijs per nacht!

Hoeveel vloeroppervlakte per ster?

Er is een fors verschil in eisen tussen een kamer (soba) en een appartement (apartman). In beide gevallen geldt dat je geen kamers mag verhuren zonder badkamer/toilet voorzieningen. Vroeger kon dat wel, maar voor nieuwe keuringen zijn de eisen opgeschroefd. Dat is een belangrijk selectiecriterium, want dit leidt tot verbouwingen bij een ouder pand.

Een gastenkamer (Soba) zonder kookgelegenheid kent de volgende minimale afmetingen:

Aantal personen: 2 sterren: 3 sterren: 4 sterren:
 Kamer met badkamer:

Eenpersoons

Tweepersoons

10,5-11,5 m²

14,5-15,5 m²

11,5-12,5 m²

17-18 m²

16-17 m²

21-22 m²

 Indien de kamer ook een inkomhal omvat, geldt:

Eenpersoons

Tweepersoons

12-13 m²

17-19 m²

14-15 m²

20-22 m²

19-20 m²

24-26 m²

Hieruit mag je afleiden dat als je kamers verhuurt in een B&B stijl, je geen kamers mag inrichten met drie of vier vaste bedden. Dat kan alleen in een apartement. Kamers koppelen kan natuurlijk wel.

Een appartement is groter dan een ‘soba’ doordat daar ruimte voor de kitchenette en een eethoek bij komt:

Aantal personen: 2 sterren: 3 sterren: 4 sterren:
 Appartement met keuken, eetruimte en badkamer:

Tweepersoons

Driepersoons

Vierpersoons

18,5-19,5 m²

23,5-24,5 m²

28,5-29,5 m²

21,5-22,5 m²

26,5-27,5 m²

31,5-32,5 m²

24,5-25,5 m²

29,5-30,5 m²

34,5-35,5 m²

Indien het appartement ook een inkomhal omvat, geldt:

Tweepersoons

Driepersoons

Vierpersoons

23-25 m²

27-29 m²

31-33 m²

26-28 m²

30-32 m²

34-36 m²

30-32 m²

33-35 m²

37-39 m²

Een eenpersoonsappartement bestaat niet en meer dan vier vaste bedden in een appartement is niet toegestaan. Dat is geen toeval, goedkope slaapzalen worden ontmoedigd.

Eisen aan de bedden

De wet gaat uit van vaste bedden en bijzetbedden. Je mag tijdelijke bedden toevoegen (bijvoorbeeld een vouwbed of een uitschuifbare bak met matras onder een vast bed) onder voorwaarde dat de kamer voldoende ruim is (3 m² per extra bed).

Minimale afmetingen van de matrassen:

Aantal personen: 2 sterren: 3 sterren: 4 sterren:
 Bedbanken en klapbedden:

Eenpersoons*)

Tweepersoons

100 x 200 cm

160 x 200 cm

100 x 200 cm

160 x 200 cm

110 x 210 cm

180 x 210 cm

Vaste bedden:

Eenpersoons*)

Tweepersoons

80 x 190 cm

140 x 190 cm

80 x 190 cm

140 x 190 cm

80 x 190 cm

160 x 190 cm

De maximale breedte van een eenpersoonkamer met één bed is 120 cm. Bijzetbedden hoeven niet te voldoen aan de voorgeschreven standaard maten, maar je hebt 3 m² extra ruimte per bijzetbed nodig.

Sanitaire voorzieningen per ster

Afmetingen van de badkamer.

2 sterren *): 3 sterren: 4 sterren:
Vloeroppervlakte 3,5-4,5 m² 3,5-4,5 m² 4,5-5,5 m²

*) In de wetgeving is niet aangegeven dat een 2-sterren kamer over een eigen badkamer van een bepaalde oppervlakte moet beschikken. Dit wordt uitgefaseerd, waarschijnlijk vervalt de afgifte van  twee-sterren certificaten. Hier is alvast uitgegaan van de 3-sterren norm als minimum.

Is een airco en CV verplicht?

Strict wettelijk gezien is een airco alleen vereist bij 3 en 4 sterren kamers. De realiteit is echter dat iedere verhuureenheid van een airco is voorzien. Daarin heb je commercieel gezien geen keus. Als de 2-sterren categorie wordt gestopt moet elke kamer een airco hebben.

Een verwarming is vereist bij verhuur buiten de zomermaanden. Een airco die ook warme lucht kan blazen wordt doorgaans niet als een verwarmingssysteem aangemerkt, radiatoren of vloerverwarming wel. Dit heeft consequenties voor het selecteren van een B&B die ook buiten het zomerseizoen moet doordraaien. Gas ontbreekt veelal in de kuststreek waardoor je aan een tank voor huisbrandolie vastzit of een milieuvriendelijker alternatief.

Bestaand huis altijd nameten

Zelfs als er bouwtekeningen aanwezig zijn of een schets van de makelaar, vertrouw nooit op de afmetingen die een ander op papier heeft gezet. (Behalve als je een expert / architect daarvoor in de arm neemt.)

Achteraf een muur wegbreken en kamers combineren omdat ze een halve vierkante meter te klein zijn voor 3 sterren, kun je voorkomen of een lagere prijs onderhandelen met de wettelijke vereisten op tafel. De teleurstelling achteraf kan nog erger uitpakken als er geen bed van 2,10 mtr lengte past in de hoek van een 4-sterren verblijf die je in je Powerpoint schets daarvoor hebt voorzien, waardoor je een ster lager uitkomt terwijl de rest wel voldoet.

De juiste afmetingen zijn belangrijk, baseer je altijd op de binnenmaten zonder de muren mee te rekenen dan voorkom je moeilijke discussies met de inspecteur.

Download wetteksten sterrensysteem  Kroatië

Voor het downloaden van de kroatische wetteksten moet je een VIP-profiel hebben aangemaakt. Als je hieronder geen hyperlinks ziet staan ben je of niet ingelogd, of je hebt nog geen VIP-profiel aangemaakt. Klik hier voor inloggen en/of registreren (opent in een nieuwe tab). Een VIP-profiel aanmaken kan met deze link.

-. Download

Samengevat

Beetje kort door de bocht, gebaseerd op tweepersoons kamers met een halletje en de mogelijkheid van één extra bed:

3-sterren B&B: kamers van min. 23 m² en een badkamer van 4 m²

4-sterren B&B: kamers van min. 27 m² en een badkamer van 5 m²

INSERT VERTICAL SLIDE SHOW
INSERT VERTICAL SEARCH

Mijn VIP-toolkit:

 • Persoonlijke instellingen:
  • Mijn favoriete objecten
  • Zoekprofiel bijwerken
  • Poll antwoorden aanpassen
  • Ebook opnieuw downloaden
  • Gebruikersprofiel wijzigen
  • Paswoord veranderen
  • Uitloggen
  • Wis alles, ik wil worden vergeten
 • Online Calculators:
  • Welk budget heb ik nodig?
  • Wat is de waarde van het pand?
  • Hoeveel B&B opbrengst is realistisch?

Snel antwoord nodig?

Gebruik Whatsapp!

WhatsApp chat

Ons doel is u te informeren over het starten  van uw ideale B&B in Kroatië. Wij zijn bloggers en niet in dienst van Biliškov, zie ook het Impressum.

WhatsApp chat